Kozijn van aluminium

Aluminium kozijnen zijn duurder in aanschaf dan houten en kunststof kozijnen. Dit komt vooral omdat het materiaal duurzamer is: het is lichter, gaat langer mee en vergt minder onderhoud. De startkosten zijn dus wat hoger, echter zult u op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper uit zijn doordat u het aluminium niet hoeft te verven en ook zal het niet snel beschadigen. De prijs van een aluminium kozijn is zo’n 850 euro per vierkante meter inclusief montage en glas.

Koudebrug onderbreking

Waar u bij de aanschaf van aluminium kozijnen vooral op moet letten is dat de profielen zijn voorzien van een koudebrug onderbreking. Koudebrug onderbreking wordt ook wel thermische onderbreking genoemd. Dit is een systeem dat bouwdelen thermisch van elkaar scheidt. Een koudebrug is een verbinding in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van een gebouw waar, door slechte thermische isolatie een bovenmatige warmteoverdracht plaats kan vinden. Koudebruggen veroorzaken plaatselijk een groot warmteverlies, waardoor in de binnenlucht aanwezig vocht kan condenseren en er zo vochtproblemen kunnen optreden. Wat een koudebrug onderbreking doet is de kozijnen goed isoleren, waardoor de warmte behouden kan worden. Dit is van belang, want als dit niet gebeurt kan er schade aan uw kozijnen ontstaan.

Aluminium kozijnen zijn dus relatief duur, maar gaan gepaard met erg lage onderhoudskosten. Het is dus zeker de investering waard, omdat het u veel tijd en moeite zal besparen om de kozijnen bij te houden. Daarnaast is het zo dat op de lange termijn deze kosten zich zullen terugverdienen, omdat kunststof en hout veel duurder zijn in onderhoud dan aluminium. Let bij de aanschaf van aluminium kozijnen goed op de thermische onderbreking., om zo vochtproblemen te voorkomen en de warmte te behouden. Om een aluminium kozijn te monteren dient u eerst contact op te nemen met een leverancier. Daarnaast is het verstandig om de kozijnen door een professioneel bedrijf te laten installeren, in plaats van het zelf te doen.

Onderhoud

Het onderhoud dat u kwijt bent aan aluminium kozijnen is erg laag, omdat aluminium een erg duurzaam materiaal is. Het is niet alleen erg licht in gewicht, maar het gaat ook lang mee en het vergt weinig onderhoud. Het nadeel hiervan is dat de kosten om een aluminium kozijn aan te schaffen relatief hoog zijn.

Aluminium en staal zijn erg duurzame gevelelementen die goed tegen een verscheidenheid aan weersomstandigheden kunnen. Het maakt niet uit of het erg warm is, dat het regent of dat het sneeuwt. Aluminium kozijnen zijn bestendigd tegen ieder weertype. Ook zal zich geen vuil ophopen in de profielen, zoals dat wel het geval is bij de profielen van houten kozijnen. Het is daarom ideaal om aan de buitenkant van een gebouw te plaatsen, vooral aluminium raamkozijnen zijn dus erg geschikt voor ieder type woning. Of u nu in een rijtjeshuis of een villa woont, aluminium raamkozijnen zijn altijd een goede investering.

De reinigingsfrequentie voor aluminium kozijnen is erg laag, want het materiaal is vuil afstotend. Dit betekent dat het geen vuil of stof aantrekt. Vuilbelastende factoren kunnen zijn de weersomstandigheden, zoutneerslag (wanneer u nabij de zee woont) of stedelijke en industriële invloeden zoals uitlaatgassen. Tegen al deze factoren is aluminium goed bestendigd, en zult u er dan ook weinig hinder van ondervinden. Over het algemeen kan worden gesteld dat u één of twee keer per jaar de aluminium kozijnen dient te reinigen. Echter zijn aluminium kozijnen erg gemakkelijk schoon te maken: even met een natte doek of spons eroverheen en het zal er weer schoon uit zien. Zo gedaan dus! Let bij het schoonmaken nog wel even op de schuifbare delen van het aluminium, als u bijvoorbeeld een dakraam, deur of schuifpui heeft. Maak de openingen van het aluminium goed waterafvoer vrij, hierdoor verzekert u de kozijnen van een nog langere levensduur.

Vervangen

Het zou kunnen zijn dat uw kozijnen zoveel schade hebben opgelopen of dermate verouderd zijn, dat ze aan vervanging toe zijn. Wanneer dit het geval is, schakel dan altijd de hulp in van een vakman. Het is afgeraden om zelf uw aluminium kozijnen te vervangen, omdat de kans aanwezig is dat u uw ruiten of gevels schade toebrengt. Wij raden u aan om altijd de hulp van een specialist in te schakelen.

Wanneer aluminium kozijnen vervangen?

Vroeg of laat zijn kozijnen aan vervanging toe en plaatsmaken voor nieuwe kozijnen. Het kan zijn dat de oude kozijnen inbraakgevoelig zijn geworden of niet meer voldoende isoleren. Wanneer u er voor kiest om aluminium kozijnen te installeren, is dat altijd een goede keuze. De populairste vorm van aluminium kozijnen is het geïsoleerde kozijn. Dit zijn kozijnen van aluminium die de isolerende werking van hout nabootsen. Vooral in grote ruimtes is aluminium een geschikte kozijntype, omdat het een erg licht materiaal is. Naast het feit dat aluminium kozijnen goed toepasbaar zijn bij grote oppervlaktes kan men het ook goed toepassen bij een klein oppervlak zoals bij woningen. De initiële kosten zijn weliswaar hoog, maar aluminium is erg duurzaam materiaal en daarom bijzonder geschikt om aan de buitenkant van een gebouw te plaatsen.

Op het moment dat u een geschikte leverancier voor uw aluminium kozijnen heeft gevonden en deze een offerte heeft opgesteld op basis van de afmeting, zullen de kozijnen gemonteerd worden. Op de afgesproken datum komt de kozijnenleverancier bij u thuis langs. Tijdens deze afspraak wordt eerst het oude kozijn, de dorpelstenen en eventueel een klein deel van het metselwerk verwijderd. Vervolgens wordt het nieuwe kozijnen geplaatst. Het vervangen en plaatsen van een aluminium kozijn duurt vaak niet langer een dag.

Aluminium kozijnen zijn erg veilig, waardoor u de kans dat kwaadaardige individuen uw woning op een ongewenste manier betreden, minimaliseert. Echter is dit natuurlijk nooit een garantie voor 100% veiligheid, neem daarom altijd de nodige maatregelen om de risico’s van inbraak nog verder te minimaliseren. (Bron: Bouwloket)